2011. október 18., kedd

Felvilágosodva

Már egy ideje, csak hagynom kellett kicsit ülepedni. Túl nagy volt a káosz a fejemben, most már jobb.
Nem tudom említettem-e már, ha meg nem, akkor most pont itt van az ideje: romániainak lenni szívás. Legalábbis UK-ben pillanatnyilag nagyon az. Magyarságom, székelységem ide vagy oda, (még) nincs magyar állampolgárságom, így mit sem segít. Bár érdekes helyzet lenne, ha meglenne. Vajon elfogadnák? Vagy mivel román is van, csak oda sorolnának?

Tény: az EU két "legfrissebb" tagállamából származó egyéneknek korlátozott munkavállalási lehetőségeik vannak UK-ben. Értsd nagyon korlátozott. Mindezt az eddigi szabályok szerint 5 évig lehet fenntartani. De mivel mostanában gyakran megesik, hogy játék közben odébb tolják a kapufát, nagy valószínűség szerint ez fog történni ebben az esetben is. Ugyanis jövő év elején meg kellene nyissa kapuit az ország az előbb említett országokból érkező munkavállalók előtt is. Teljesen. A jelenlegi helyzetet és az előrejelzéseket tekintve ez nagyon valószínűtlen.

Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, hanem, hogy körülményes és időigényes a munkavállalás. Mit jelent ez? Ha újonnan érkezünk UK-be kaphatunk tartózkodási engedélyt, mint: au pair, self employed, self sufficient és még néhány, általam csak "nem normális munkának" nevezett területen. Ha egy évet legálisan dolgozunk meszakítás nélkül, ami azt is jelenti, hogy ugyanazon a helyen, akkor igényelhetjük az u.n. blue cardot, ami feljogosít, hogy akármilyen területen munkát vállalhassunk. Amíg megkapjuk az u.n. worker accesion cardot, ami au pairként a legális tartózkodást és munkát jelenti, eltelik jó néhány hónap, esetemben 4 és az egy év csak onnan kezdődik, mivel előtte nem szabad(na) dolgozni. Amint eljön jövő év augusztus eleje, elmehetek igényelni a szabadságomat jelentő blue cardot.
Persze azért pislákol bennem az a kis apró reménysugár, hogy januártól ez nem kellene létezzen és egész augusztusig ott fog lapulni, hogy bármikor feloldhatják a korlátozást.

Addig viszont... marad ami volt. Ezuton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik támogattak abban, hogy mihamarabb elmenjünk innen és új, szabad életet kezdjünk! Amint látható, ez lehetetlen. Vannak lehetőségeink:
1. Itt maradunk augusztusig és akkor szabad az út. Vagy maradunk és reménykedünk, hogy közben feloldják a korlátozást.
2. Keresünk másik családot. Újrakezdődik az év, ami lesz másfél is.Közben ugyancsak reménykedünk, hogy feloldják a korlátozást.
3. Megpróbálunk self employedként boldogulni. Amiben nem nagyon bízok. És akkor is újrakezdődik az 1 év.
4. Keresünk egy céget, akinek annyira szükésge van ránk, hogy végigcsinálja a sok hercehurcát a Home Officeal értünk. (???)
5. Hazamegyünk, megvárjuk amíg feloldják a korlátozást és visszajövünk.
6. Hazamegyünk, feladjuk az álmunkat és egész életünkben bánjuk, hogy nem voltunk képesek türelmes lenni és kibírni azt az egy évet.
7. Biztosan van más lehetőség is. Én még nem tudok róla.
Ja 8. Összeházasodni, én elmegyek full time tanulni és a férjem megkapja a blue cardot miattam. Túl bonyolult... de valós. Csak megeshet, hogy mire minden együtt van, eltörlik a dolgot és akkor nagy hiába volt meg a lagzi:)))))

Nos, mi döntöttünk. Nem, még nem házasodunk:) Ééés haza sem vonulunk a vesztesek zászlójával. Maradunk és kitartunk. Ez a legkézenfekvőbb... és biztosabb. Itt vagyunk már április elejétől. Rögtön el is küldtük a purple cardhoz szükséges dokumentumokat. Meg is kaptuk aug elején. Ez ám a gyors ügyintézés... Onnan kezdődött az 1 év megszakítás nélküli munka. Már csak enyhe 9 hónapunk van hátra!

Nem könnyű a családdal, írtam a problémáinkról, voltunk már nagyon közel ahhoz, hogy semmi sem érdekel, csak elmenjünk innen. De győzött a józan ész. Mit nyerünk ha feladjuk? Nagy semmit! Nem volt egyszerű a döntés, toporzékoltam, hogy képtelen vagyok őket elviselni még ennyi ideig. Aludtam rá egyet, vagy inkább eltöltöttem egy éjszakát, mert az alvás még most sem megy simán. Megpróbáltam más szemmel nézni a helyzetet. Ők nem a legjobbak velünk. Ezért mi sem tesszük tönkre magunkat, ami a hozzájuk való viszonyulást illeti. De mi van, ha mi változunk, változtatunk. Megpróbálunk mások lenni, másképp viselkedni. Nem másképp, mint amilyenek mi vagyunk, hanem éppen úgy. És nem azt adjuk vissza amit kapunk. Nem elkerülni egymást a házban, hanem ha összefutunk akkor megpróbálni beszélgetni. Nem megvárni, hogy mondja mit akar, hanem megkérdezni akar-e valamit. Valószínű nemet mond, de talán észreveszi a gesztust. A lányokon nem átnézni, ahogy ők teszik velem, hanem rájuk köszönni, rákérdezni mi a helyzet. És türelmes lenni ha hisztiznek, mert csak így van esély rá, hogy megszeressenek. És ha kedvelnek, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy ittmaradhatunk ameddig kell. Mert, hogy ez is benne van a pakliban. Bármikor elküldhetnek. Az meg kinek kell...

Bonyolult a dolog és sokoldalú. Tudom sokan azt mondják, hogy nem szabad behódolni nekik. Nem is ezt akarjuk, csak jól kijönni, mert ha zsírozottan megy a kerék, akkor könnyebb elviselni. Még akkor is, ha csábít a szabadság, a megfizetett munka, saját lakás, shoppingolás:) De ha itt nem tartunk ki, akkor esélyünk nincs rá. Inkább kötünk kompromisszumot. A saját érdekünkben.

És ha már kaptunk 9 hónapnyi időt, akkor megpróbáljuk hasznosan eltölteni. Mint pl nyelvtanulással, kirándulással, utazgatással (keressük hol szertnénk majd letelepedni), shoppingolással, olvasással, tvzéssel, netezéssel, lustálkodással, alvással, főzéssel, sütéssel és sok minden mással. Eddig ez nem az otthonunk volt, hanem csak egy átmeneti hely, ezért nem is próbáltuk otthonosabbá tenni. Lassan rajta vagyunk. Ha vásárolunk és meglátunk valami apróságot, ami szüksées vagy jó lenne a lakásba, akkor megvesszük. És van ilyenből bőőőőőven:))

Közben meg mindig ott leselkedik az a bizonyos reménysugár...

8 megjegyzés:

Christine írta...

Kitartás! Ne add fel semmiképp! Valahogy át kell vészelni ezt a kilenc hónapot. Én mindig mondom a páromnak mikor felidegesitik a munkában, hogy az angolhoz álljon angol módra. Kedvesen mososolyogjon rá, legyen végtelenül (számunkra már túlzottan) udvarias. Minél inkább üvöltene a másik hülyesége és vaskalapossága miatt annál inkább kell udvariasnak lenni. És működik. :-)) Azóta kevesebb a konfliktusa. Magában meg azt gondol amit akar ugye....:-)
Az angolok java része amúgy ugyanezt csinálja....sőtt még inkább...

mariann írta...

En ezt nem is tudtam, hogy a roman allampolgaroknak ennyivel nehezebb...
Amikor legutobb irtam a munkavallalashoz, en teljesen ugy vettelek benneteket, mintha magyarok lennetek...
Hat, akkor igy nem sok lehetoseg van.
Jol dontottetek szerintem, es legjobb, ha megprobaltok alkalmazkodni es beilleszkedni a csaladba, barmennyire is unszimpik.
Bar most soknak tunik, az ido repul:)
Kitartas!

Emi írta...

Nagyon köszönöm a bíztatást! Igyekezünk kitartani!

Kata írta...

Ha tanacsot adhatok, akkor minel elobb adjatok be a magyar allampolgarsaghoz a papirokat. Szerintem a kozeljovoben nem igen fogjak eltorolni ezt a tilalamat. Mi mar 2007 ota erre varunk!
Ha megkapjatok a magyar allampolgarsagot magyar utlevellel magyaroknak szamitotok es akkor konnyen lehet majd munkat kapni.
Mi juniusban tettuk le az eskut es most ha haza megyunk kivesszuk a magyarszuletesi bizonyitvany es megcsinaltassuk a magyar utlevelet.
Szerintem ha legkozelebb haza mentek adjatok be a papirokat, nem bonyolult! A csaladban nem lehet megbizni, mi is a masiknal arra vartunk, hogy lejarjon az 1 ev es vegul 8honap utan kitettek minket. Ennel a csaladnal ujra kellett igenyeljuk a purple cardot es csak en kaptam meg, a parom nem. Szerintem a lanyoknak konnyebben megadjak, de a fiuknal masodszorra azt gondoljak, hogy kamu es elutasitjak. Mi ketszer kuldtuk el a paromnak es nem fogadtak el.
A magyar allampolgarsag igenyles a legjobb megoldas!
Sok sikert!

Emi írta...

Szia Kata!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tanácsodat és a tapasztalataitokat. Nos, a magyar állampolgárság igénylése számunkra nem is olyan egyszerű. Vagyis nekem igen, a párom viszont román. Beszél magyarul, de román szülőktől "származik", ami kizárja a kettős állampolgárságot. Szóval ez a lehetőség ejtve.
A tilalom eltörléséről: azért reménykedünk benne joggal, mivel hogy ez a tilalom 5 évre szól. Az eredeti szabály szerint az újonnan belépett tagországokkal szemben 5 évig alkalmazhatják. Ez 2011-el jár le, vagyis jövőben már nem kellene létezzen. Persze amint a bejegyzésben írtam, halvány az esély, de... létezik:)

Zoldnap írta...

Az Európai Parlament (EP) mai strasbourgi ülésén elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítja a tagállamokat, hogy év végéig oldják fel a munkapiaci korlátaikat a román és a bolgár munkavállalókkal szemben. Az európai parlamenti képviselők szerint a munkaerő szabad áramlása az egyik kulcseleme az unió gazdasági fejlődésének és az Európa 2020 stratégia megvalósításának.

:-)

Emi írta...

Jaj ez csodás hír Attila! Várható is volt, mivel itt az év vége és letelik az 5 év. Csakhogy... a brittekkel sosem lehet tudni. Most épp azon filóznak, hogy népszavazást kellene kiírni, hogy kiváljanak-e az Unióból vagy ne. De azért jó hallani, hogy foglalkoznak a témával, szóval van remény!
Köszi, hogy tájékoztattál!

Zoldnap írta...

igazán nincs mit :-)

Megjegyzés küldése

 
;