2009. június 19., péntek

Knocked up



Avagy Felkoppintva


Nem nyert Oscar szobrocskákat és nem is a legnagyobb kasszasikerű film, bár volt néhány, valamilyen jelölése és díjakat is bezsebelt. Ráadásul nem is új (2007) és nem is olyan rendkívüli. Akkor mégis miért akarok beszélni róla?


Mert egy olyan film, amit szívesen néz meg az ember unatkozós, összebújós estéken. Komédia, meg happy end, de mégis ott van benne az a rész, amikor elhúzódsz a párodtól csak azért mert ő is férfi. ...majd újra visszabújsz.


Mert annyira hétköznapi, hogy közülünk is bárkivel megeshet... majdnem. És mert ott van benne az a jó öreg, tradicionális nemi szerep, ami időnként ki tud hozni a sodromból. Nem vagyok feminista... annyira..., pedig egyesek mondják. De mégis csak elgondolkodtató. Mitől annyira természetes, hogy a nő főz, mos, takarít, gyereket nevel, míg a férfi a tv vagy a számítógép előtt ül és fölháborodik, hogy rossz az internet kapcsolat és nem játszhatja az aktuális felfedezett online játékot emiatt. Miért nagy a meglepődöttség, ha azt mondjuk, ma elmegyünk kikapcsolódni és nem is tesszük az ételt az asztalra. Ha tévedek rám lehet szólni! Miért van elege a férfinak, hogy a családdal kell lenni és nem mehet a haverokkal pókerpartira? Vagy egyáltalán miért hiszi azt, hogy hazudhatja, hogy dolgozik, amit bevesz a felesége (vagy azt hiszi megcsalja), miközben a fiúkkal lófrál. Mert neki aztán elege van, és már elviselhetetlen a bezártság. És mi hova meneküljünk? Mit csináljunk a gyerekekkel? Hogy hagyjuk rendetlenül a lakást? Jobb, ha lemondunk a relaxról...


Mindez benne van a filmben, de ahogy végignézzük, nem is erről szól.


"Allison Scott egy celebvadász tévéműsornál dolgozik, és a karrierje éppen felívelőben van. Ám egy este bulizni megy nővérével, és a görbe estét egy bohókás, zöldpárti (de nem úgy) bohókás bumburnyák karjaiban fejezi be. A valószínűtlen egyéjszakás kaland eredménye csak hetekkel később jelentkezik, először reggeli rosszullétek formájában.Allison úgy dönt, megtartja a babát, a kérdés már csak az, hogy egyedül vág bele a nagy kalandba, vagy megpróbál esélyt adni a mit sem sejtő apának - aki maga is egy nagyra nőtt gyerek, és még esze ágában sem volt megállapodni és családot alapítani, és együtt héderezik és ökörködik hasonszőrű cimboráival."


Ez lenne egy recenzió, de az én szemem szerint még ez sem mondd azinte semmit a filmről. Én azt látom, hogy a lány egy váratlan és kellemetlen helyzetbe kerül, utálja magát érte, de megpróbál talpon maradni és esélyt adni annak a férfinak, aki az ő szemében egy 10-es skálán a -10-edik helyen van. Persze már az elején tudjuk, hogy mi lesz a vége. De mégis ott vannak benne a csavarok. Időnként várod, hogy most megtőrténik valami és mégsem, aztán az lesz, amire legkevésbé számítasz.


Természetesen a nő szemével látom a dolgokat és vannak helyzetek amikor azt mondanám neki: legyél keményebb!


Szóval megtartja a babát, esélyt ad a pasinak, közben a nővére házassága szétesőben van, mert a férfinek elviselhetetlen az a nagy szeretet, amit kap. Közben Ben hol a leendő mintaapa, hol az agyatlan kisgyerek, aki barátaival (micsoda társaság...) azt hiszi, hogy felfedezi a pénzcsorgató websiteot.


Amikor mindkét pasi kihúzza a dugót és repül, akkor fogják magukat és kiruccannnak Vegasba. Juppi, hadd szórakozzuk ki magunkat, szabadok vagyunk! Ugyan már, mikor nő fel egy férfi? És miért kérdezik tőlünk, hogy "Szívem miért kell neked mindig olyan komoly lenni?" Mert valakinek azt is kell... és gondolkodni... és nem utána bánkódni. -közhely, de nem tudok mást.


Aztán apunak sír, amikor nem fogadja vissza a lány: megigérted, hogy minden rendben lesz és nincs... Kisfiam, nem apád éli az életed! Talán tedd magad alkalmassá a feladatra!


És a nőnek közben a munkájában folyamatosan sikerei vannak, pedig ő egy halom szerencsétlenésgnek érzi magát.


Egyetlen dolog van, amiben nem hagyja magát, addig keres, amíg megfelelő orvost talál. És a legszükségesebb pillanatban ott van? Persze, hogy nincs! Csalódás csalódás hátán. Az orvos nincs..., nem is csoda, hogy azt a doktort kapja, akitől legjobban retteg. A szülés során sem lehet úgy, ahogy ő szeretné... Legalább a férfi akkorra rájött mit akar. Innen meg csupa happy end.


Bár többször megnevettet, de én nem a vígjátékot, hanem egy nő drámáját látom benne. Igaz, hogy boldog lesz a végére, de miért kell annyi mindenen végig mennie, amíg oda eljut? Ok, a filmben logikus, különben mit néznénk, de így van ez a való életben is. Ha feminista beütése lesz, bocs férfiak, de mit csinál az alatt a 9 hónap alatt a hím?

4 megjegyzés:

attilaraduly írta...

A filmet meg nem lattam de az altalad felvetett kerdesekkel nem nagyon ertek egyet. ez lehet azert van mert ferfi vagyok s te no :-)

Emi írta...

Ebben nem találok semmi meglepőt, hogy nem értesz velem egyet. Ha azon a véleményen lennél, amelyen én, azt mondanám nem is vagy férfi:)DE kifejtheted a véleményed, főleg arról a 9 hónapról. (Még akkor is, ha személyesen nem tapasztaltad.-én sem)

attilaraduly írta...

Ebben igazad van, hogy meg nem tapasztaltam. De ugy gondolom azon a bizonyos 9 honapon at elengedhetetlenul fontos, az hogy az apa reszletesen tanulmanyozza a gyerekkel foglalkozo konyveket. Ugy gondolom a ferfinek azon a bizonyos 9 honapon keresztul a no mellett van a helye. Es egeszen amig a gyerek nem lesz negy-ot eves addig egy testvert nem kell neki csinalni.

Emi írta...

:)) Ez tetszik! Az is ahogy gondolkodsz. Szép, csak kár, hogy nem minden férfi rendelkezik annyi intellektussal, hogy könyveket olvasson és tájékozódjon. Egyébként a filmben is ez van...

Megjegyzés küldése

 
;